Gyakran ismételt kérdések

Mindenképpen olyan terméket válasszunk, melynek hazai minősítései (is) vannak. Rendelkezzen vasmerevítéssel, a légkamrákat tekintve minimum 5 kamrásat válasszon, aminek a tokszélessége általában 70 mm. A 6 légkamrás ablakoknak a tokszélessége 75 mm, a 7 légkamrásoké 80 mm. Ha a megadott méretnél 2-3 mm-rel nagyobb az eltérés, pl.: 5 légkamrás ablak csak 60 mm tokvastagságú, akkor valószínűleg nem azt a terméket szeretné Önnek eladni a Tisztelt Cég, amit előzőleg megbeszéltek. A vasmerevítésnek fehér színű ablaknál minimum 1,2 mm vastagságúnak, faerezetes mintás ablakoknál minimum 1,5 mm vastagságúnak kell lennie. Az ablakokra színtartóssági és vetemedési garancia is jár.

Célszerű a keresésre és a termékek kiválasztására elegendő időt szánni, hogy árban és minőségben egyaránt a legjobb terméket tudja választani.

Mielőtt bárkinek előleget fizet ki, célszerű ellenőrizni az Interneten az ingyenesen hozzáférhető cégjegyzékben, hogy létezik-e a szóban forgó kivitelező cég, mióta létezik, hol van a telephelye, van-e bemutatóterme, és hajlandó-e valamelyik régi ügyfeléhez elmenni Önnel, hogy referenciát mutasson.

Árakat összehasonlítani úgy érdemes, hogy az árak mögött lévő termékek műszaki tartalma is közel azonos legyen. Az árajánlat-kéréskor célszerű meghatározni a műszaki tartalmat.

Érdemes tudni melyek azok a tulajdonságok, amelyeket egy terméknek minimálisan tudni kell, mivel olyan esetek is előfordulhatnak, hogy nagyon kedvező árat kap egy nyílászáró-cserére, majd a cég megpróbálja Önnek az alap felszereltséghez hozzátartozó elemeket külön értékesíteni.

Az 5 légkamrás ablak teljesen alapmodellnek számít, ezek az újfajta profilok már nem tartalmaznak ciánt, tehát aki erre hivatkozik, extra tulajdonságként próbál feltüntetni egy manapság teljesen alapvető követelményt. Ma már nem gyártanak olyan terméket, ami ciánt tartalmaz.

A vasalatokban a résszellőző is alapfunkció kell legyen, e nélkül nem szabad a nyílászárót megvenni. Az üveggyárak felár nélkül árulják az 1,0 Wm2K üvegeket. Ha ezek az alapkövetelmények nincsenek meg, akkor felmerülhet, hogy a termék, amit el szeretnének adni nekünk, nem jó minőségű.

Fontos megemlíteni, hogy megegyezés előtt tisztázni kell, hogy az ajánlat pontosan milyen kiegészítőket tartalmaz. A Tisztelt Vevő azt hiheti, amikor az ajánlatra rá van írva, hogy „termék a kiegészítőket tartalmazza”, abban benne foglaltatik a külső és a belső könyöklő is, amit az árak az esetek nagy többségében nem tartalmazzák, ezeket külön kell megrendelni.

Tisztázni kell azt is, hogy az árajánlat tartalmazza-e a nyílászáró-cseres során keletkező hulladék elszállítását, a takaróléceket, vagy ezeket külön kell kérni?

Igen, ami megrendeléskor készpénzben vagy átutalással egyenlíthető ki. A vállalkozói szerződés aláírása és az előleg befizetése együttesen szükséges a megrendelés elindításához, az előleg nálunk – megegyezés szerint – a bruttó végösszeg 30-50%-a. A végösszeg a munka befejezésekor, az átvételt követően a helyszínen fizetendő.

Standard fehér nyílászáró gyártása, ami nem íves és nem is alakos (háromszög trapéz vagy sokszög) normál üvegezéssel (nem ólom vagy díszüveg), 1-3 hetet vesz igénybe a megrendeléstől számítva. Színes ablakok gyártása 3-5 hét, íves fehér ablakok 2-4 hét, íves színes ablakoknál pedig 4-6 hétre gyártási idővel lehet számolni. Az elkészült termékeket többnyire a gyártás utáni héten szereljük be.

Általában elegendő az ablak előtt 1 m széles sávot szabadon hagyni.

Ezek a munkálatok sajnos kosszal, porral járnak, munkatársaink igyekeznek a cserét a leginkább körültekintő módon végezni, és a munkának takarítással van vége, de az ablakcsere sok port hagy maga után, ezért egy alapos takarítást igényel majd az érintett helyiség. A kanapét, székeket, könyvespolcot, hi-fi, tv, cd gyűjteményt érdemes letakarni.

Nyílászáróinkat többnyire tokon keresztül (új épületeknél szerelővassal) rögzítjük, oldalanként 1-1 cm elhagyásával ezt nevezik szerelési hézagnak, amit purhabbal töltünk ki.

25-35 év, ez idő alatt a jó légzárás biztosítása érdekében 2-3 alakommal kell tömítőgumit cserélni (valószínűleg csak a külsőt) ezért, ahogy már korábban említettem, nagyon fontos olyan profilt választani, ahol a gumit nem sütik bele a profilba tehát cserélhető marad!

Igen az ablakok hajlamosak „megereszkedésre” ez főként abból adódik, hogy az üveg nagy súlya miatt a vasalat és tok rögzítő csavarok picit engednek, ezt célszerű megvárni, míg megtörténik és utána beállítani, mivel csak a használatban lévő ablakok „lógnak meg” ezért ez a folyamat egy nem használt ablakoknál akár egy évig is eltarthat.

Cégünk az általunk gyártott forgalmazott nyílászárókra 5 év jótállást vállal ezentúl a profilgyártó cég további 15 évre szavatosságot vállal a profil elszíneződésére és vetemedésére.

Úgynevezett RENOLIT fóliás ablakok, amelyek közül a legelterjedtebb a külső vagy belső oldalon színes változat. Rendelhetők csak a belső oldalon színes ablakok is, de ezeket a nagyon alacsony igény miatt nem tartjuk raktáron, így szállítási határidejük hosszú és az áruk is borsos.

Igen festhető, de a szín csak speciális festékkel lesz tartós, amit csak műhelyben lehet felvinni, (lefújni) a beépítést megelőzően. Beépítés után már nem lehetséges a műanyag ablakok festése. Ehhez a munkához a színeket a RAL színskálából lehet kiválasztani.

Nagyméretű ablakok a déli oldalon, kicsik az északi oldalon – hangzik az aranyszabály. A nagy, déli fekvésű ablakfelületeken – speciális ablak beépítésével – a besütő nap energiáját fűtésre is fordíthatja. Ezzel szemben a ház északi oldalán elegendő az ablakokat úgy méretezni, hogy a helyiségek még éppen elegendő fényt kapjanak.

Két üvegtábla kevesebb hőt enged át, mint egy, ez biztosan nem meglepő. A legmodernebb hőszigetelő ablakok azonban már három üvegrétegből álnak, amelyek közé nemesgázt (argont) töltünk, így nagymértékben javul a szigetelés, ami mindenképpen energia-megtakarítást eredményez. 1,5-1,8 m2-nél nagyobb ablakfelületeknél a 3 rétegű üveget akkor is javasoljuk, ha a falak régiek, vagy nincs rajtuk megfelelő szigetelés.

NEM feltétlenül, viszont ha a meglévő egyéb szerkezeteket (fal, födém) változatlanul hagyjuk, előfordulhat, hogy falnedvesedés vagy penészesedés lép fel. Ennek a magyarázata, hogy ugyan a hőhidaknál a belső falfelületi hőmérséklet nem változik, de a jobb szigetelésű nyílászáró beépítésével a szellőzés csökkeni fog. Emiatt az épület belsejében lévő nedves levegő jobban fel tud dúsulni, és hamarabb lecsapódik a hidegebb felületen, ami már nem az ablaküveg lesz! Ilyen esetekben a fal penészesedését anyagi ráfordítás nélkül csak intenzív szellőztetéssel kerülhetjük el.

Az új épületekben a jó külső szigetelés miatt az építkezés során felhasznált anyagok kiszáradásakor keletkező pára jellemzően befelé távozik, ezért az első években jelentős párosodás figyelhető meg, ami a zárt ablakok miatt főleg a téli időszakban szembetűnő. Ezt a jelenséget szintén csak intenzív szellőztetéssel csökkenthetjük, de ahogy az épület szárad, úgy fog csökkenni a párásodás mértéke, majd fokozatosan megszűnik.

A lehető legegyszerűbb megoldás az intenzív szellőztetés. Ehhez teljesen nyitott ablakra van szükség, úgy hogy egy másik ablak nyitásával kereszthúzatott hozunk létre. Naponta kétszer 5-10 percig szellőztessünk.

Páraérzékelővel rendelkező légbevezető, amely az egyes helyiségekben a belső relatív páratartalom függvényében szabályozza a beengedett levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig csak ott és akkor, ahol és amikor szükséges. Ez a rendszer külső segédenergia nélkül működik (nem kell hozzá elem, vagy áramellátás). Lényege egy poliamid pántköteg, amely érzékeli a pára jelenlétét, és egy rugós mechanizmuson keresztül zárja vagy nyitja a levegő útját elzáró zsalukat. 35% relatív páratartalomnál kezdenek nyitni, 65%-nál már teljesen nyitott állapotban vannak. Ez a megoldás annyira megbízható, hogy gyártó cég 10 év garanciát vállal a működésére!

Nem, a higroszellőző egy légbevezető rendszer, ami a friss levegő bevezetésére szolgál, nem pedig a pára kivezetésére. Viszont a higroszellőző(k) egy központi szellőzőkürtővel és egy központi ventilátorral kiegészítve már megszüntethetik az erős párásodást is.

Ha nyílászárókat cserél, van kandalló és/vagy cserépkályha a lakásban, esetleg nyílt égésterű gázkészüléket, illetve konyhai szagelszívót is használ, akkor szükség van rá, mivel égéskor széndioxid termelődik ami a kéményen távozik! Ilyen esetekben szükség van légbevezetőre, ami automatikusan nyit és zár, csak akkor enged be levegőt, ha szükséges, így nem hűl le a lakás. Sokan nem törődnek ezekkel a fontos biztonsági intézkedésekkel, de komoly probléma, akár életveszélyes helyzet is adódhat abból, ha nagy mennyiségű széndioxid halmozódik fel a lakótérben. Úgy gondoljuk, hogy muszáj ezekről a veszélyforrásokról beszélni és hatékony eszközökkel megelőzni a tragédiát!

A szürke színű gumitömítés mindenképen esztétikusabb, mint a fekete, viszont a fekete gumi jóval tovább megőrzi formáját. Sok profilgyártó cég a könnyebb összeszerelés miatt belesüti a PVC gumitömítést a profilba, ezért ez a gumi már nem lesz cserélhető. Ha hosszútávra gondolkodik, mindenképen olyan profilt válasszon, amiben cserélhető a gumi!

A nyílászáró belső merevítése és annak alakja profilonként változhat, de a bejárati ajtóba mindenképpen zártszelvényt kérjünk, min, 1,5 mm falvastagsággal. A vasmerevítés minél vastagabb, annál jobb az ablak statikája, a PVC nyílászárók minőségét leginkább a merevítés vastagságán lehet lemérni. Nem ajánlatos vasmerevítés nélküli ablakot vásárolni, mert …!

Az úgynevezett Low-E (Low-E, rövidítés a low emissivity angol szóból származik aminek jelentése, alacsony sugárzási érték.) bevonat egy vékony, láthatatlan fém, vagy fém-oxid bevonat, amellyel a belső ablakpanel kültéri részét kezelik, ezáltal csökkentve az “u” értéket. A hőterjedés alapelve szerint többrétegű ablaküvegek esetén a naptól felmelegített külső ablakpanel hője átsugárzik a belső panelre, ezáltal felmelegíti a belteret. A lágyfém bevonat felhordásával jelentősen lecsökken ez a hőterjedés, csökkentve ezzel az ablakon átáramló teljes hőmennyiséget. Hideg időben viszont a jelenség fordítottan működik, a Low-E bevonat csökkenti a házat elhagyó hőmennyiséget.

A jó minőségű hőszigetelt ablakok üvegei között nemesgázt találunk, melyek közül a legelterjedtebb az argon (az argonon kívül használnak még krypton gázt is), aminek a sűrűsége kisebb a levegőnél, ezért rosszabbul vezeti a hőt.

Az argon gáz azokban az esetekben „szokott” elillanni az üvegek közül, ha a kész hőszigetelő üveg távtartóját megfúrják és így töltik fel gázzal. Ilyen esetekben előfordul, hogy a dugózás nem tökéletes és elszökik a gáz. A minőségi üveggyártók ma már nem ezt a technológiát alkalmazzák, hanem az argon gázzal töltött kamrákban egyesítik az üvegeket. Ezekre az üvegekre ma már 10 év garanciát adnak. Amennyiben az üvegek között nincs argon gáz töltés, úgy ez egy 4/16/4-es üveg esetében (Low-E bevonattal) 1,4-1,5 W/m2K-es U értéket eredményez.

A nyílászárónak és az üvegnek mérhető fizikai jellemzői vannak. A legfontosabb ilyen jellemző az”U” érték (korábban “K” érték), amely az üvegfelületen vagy az ablakszerkezeten jelentkező hőveszteséget mutatja. Ha ez az érték (kétrétegű üveg esetén) 1,0 W/m2K, az azt jelenti, hogy jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező üveget választottunk, mivel a hőveszteség mértéke 10 Kelvin fok benti-kinti hőmérséklet különbség esetén sem haladja meg az 1,1 Wattot négyzetméterenként.

Az ablak aljára pattintott, majd rácsavarozott elem, melynek fő szerepe a külső és belső könyöklők hőhíd-mentes rögzítése.